Villa Terminus
I Villa Terminus smelter et eksklusivt boutiquehotel sammen med Bergens ældste bygning og 250 års historie.
I hjertet af Bergen ligger Villa Terminus, som blev opført allerede i 1770. Bygningen blev oprindeligt anvendt som logi for ældre mennesker med behov for hjælp og fik fredningsstatus i 1927. Derefter er huset restaureret med stor forsigtighed. Da arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune fik til opgave at forvandle Villa Termins til et eksklusivt og intimt hotel med 18 værelser, fik en familiær fornemmelse lov til at lede vejen. Input interior har projektledet indkøb, leverancer og montering til projektet.
– Bygningens alder og status medførte at vi blev tvunget til at forholde os til det eksisterende. Fra begyndelsen vidste vi egentlig kun, at det skulle føles familiært og hjemligt, men ikke præcis hvad vi ville fylde huset med. Det skulle ikke føles som et museum, udelukkende med indretning der gik i tråd med husets historie. Samtidigt ville vi ikke bare satse på det nyproducerede, siger Eero Koivisto.
Inspiration fra dansk kunst
Inspirationen og ideerne, der lidt efter lidt skulle forme Villa Terminus, blev hentet fra en rejse til new York, langt fra den norske landegrænse, men alligevel med skandinavisk indflydelse.
– Under et ophold i New York besøgte jeg spontant Scandinavia House, som lige på det tidspunkt viste en udstilling af den danske kunstner Vilhelm Hammershøi. Jeg har altid godt kunnet lide malerier med mørke og ladede miljøer. Det mest interessante er at man ikke kan huske hvordan interiøret på billederne ser ud bagefter, der er bare en fornemmelse tilbage. Det var en fantastisk udstilling. Jeg blev grebet og mærkede med det samme at “this is it” – her har vi ideen, forklarer Eero Koivisto.
Farvesammensætningen med diskret beige og grå nuancer fra Hammershøjs malerier blev toneangivende i Villa Terminus. Og med en inspirationskilde på plads, blev valget af indretninger på en gang selvfølgeligt.
– Vi begyndte at kigge på indretning fra 50’erne og opkøbte vintagemøbler, som føltes udefinerede i tid og blandende det med moderne møbler og genstande. For os er det vigtigt at objekter fra forskellige tidsaldre kan føre en samtale. Derfor gjorde vi brug af nutidige designere, hvis møbler føles tidløst naturlige sammen med det ældre interiør, såsom norske Daniel Rybakken og Andreas Engesvik. Og også Jasper Morrison, Ronan og Erwan Bouroullec og Terence Woodgate er repræsenteret i Villa Terminus, siger Eero Koivisto.
Tankevækkende detaljer
Villa Terminus byder på mange spændende møder for den opmærksomme. Her er for eksempel plaider og puder, som ved et nærmere eftersyn har mønstre, der er hentet fra de norske folkedragter. På et af værelserne findes endda en hvid due, der er placeret på en kommode for at minde om at Nobels fredspris uddeles i Norge. Subtile detaljer som kan gå ubemærket forbi, men som får den opmærksomme til at tænke sig om.
Hotellets 18 værelser skiller sig ud både i størrelse og udførelse, men formår alligevel at formidle den samme fornemmelse, toppet med små udskiftninger i detaljerne.
– For mig er det rigtig vigtigt at alle værelser på et hotel formidler samme fornemmelse. Hvis jeg besøger et hotel for første gang og synes om mit værelse, skal jeg have den samme oplevelse næste gang jeg booker hotellet, selv om jeg får et andet værelse, afslutter Eero Koivisto.