Hvordan bliver genbrug et naturligt valg?
Kald det Greta-effekten, en opvågnen efter rekordsommeren for to år siden eller bare sund fornuft. For vi er da helt sikkert blevet trætte af brug og smid ud-kulturen? Men hvad kræver det at bryde mønstre og handle bæredygtigt? For Input interior er svaret bevidste valg, sporbarhed og aktører, der baner vejen for et cirkulært ejerskab.
Der er en øget interesse for at handle bæredygtigt. Hele syv ud af ti forbrugere mener at det er vigtigt at møbler og indretning udvikles med den størst mulige fokus på bæredygtighed hvad angår natur, mennesker og miljø*. Et tal der er øget med omkring 10 procent på bare to år.
En god trend, der holder
Den mest ressourcestærke måde at bidrage til en reduceret klimapåvirkning er at tage vare på det, der allerede findes. Noget som flere og flere aktører, både private og offentlige, gør nu. Gøteborg by er en af dem. De arbejder aktivt for at øge andelen af genbrugte møbler, nu gennem en unik rammeaftale om genbrug med blandt andet Input interior.
Via den nye rammeaftale kan Input interior hjælpe Gøteborg by med at renovere eksisterende møbler, indkøbe brugt indretning og bistå med projektledelse i genbrugsprojekter.
– Vi vil øge andelen af genbrugte møbler i Gøteborg by, men en stor flaskehals, som man sjældent taler om, er kundernes perspektiv. At bestille et brugt møbel kræver mere viden og tid. Målet med den nye aftale er at det skal føles lige så enkelt og trygt at bestille genbrugte møbler som nye, siger Kim Lundqvist, indkøber i Gøteborg by.
Malmø by, Gävle Kommune og en række private aktører såsom SEB og Telia er nogle af kunderne hos Input interior, der følger lignende eksempler og vælger at tage vare på de ressourcer, der allerede findes, i stedet for kun at købe nyt ind.
– Det forældede billede af at genbrug ikke kan forenes med æstetisk tiltalende miljøer, er visket ud. Se for eksempel projekter såsom Regionens Hus i Gøteborg. Der er ca. 60 procent af projektets indretning genbrugt fra regionens forvaltninger. Samtidig er hele møbelkonceptet æstetisk bæredygtigt og vil ældes med værdighed, siger Patrik Clavenstam, der arbejder som ansvarlig for bæredygtighed hos Input interior.
Der hersker ingen tvivl om at genbrug er en moderne, trendy læsning. Men hvordan kan den bæredygtige trend forvaltes og blive en naturlig del af ethvert indretningsprojekt, også i fremtiden?
Det starter med bevidste valg
Patrik Clavenstam mener at der er forudsætninger for at lykkes med at skabe et cirkulært second hand-marked i stor skala for møbler og indretning, men at det i høj grad handler om at gøre det rigtigt fra begyndelsen.
– Kvalitetsmøbler kan repareres og renoveres og har forudsætninger for et langt liv. Ønsker virksomheder eller offentlige aktører at arbejde langsigtet og bæredygtigt, begynder arbejdet med genbrug allerede der.
Sporbarhed er en forudsætning
For at sælge et møbel videre på second hand-markedet skal sælgeren vide hvad produktet indeholder, hvordan det er renoveret eller på anden møde opdateret.
– For Input interior, som arbejder med aftaler hvor krav til certificeringer og miljømærkninger er en del af hverdagen, kan der opstå problemer, da et miljømærket møbel ikke automatisk beholder sin mærkning i et cirkulært system. Kravene til mærkningerne opdateres løbende og har derfor en sidste gyldighedsdato. Hvis et møbel renoveres, kan det desuden være sket med materialer, for eksempel tekstiler eller lakker, som ikke opfylder kravene til miljømærkningen. Derfor er der også brug for sporbarhed i renoveringskæden, forklarer Patrik og fortsætter:
– Spørgsmålet om sporbarhed er en af de vigtigste årsager til at det historisk set har været svært at skabe et second handmarked for møbler. Men ved hjælp af Input interiors system Interior Management System vil vi give mulighed for et bredt cirkulært møbelmarked via en unik ID-mærkning, siger Patrik Clavenstam.
*Svensk Handels Hållbarhetsundersökning 2018