Steno Diabetes Center
På Nordeuropas største center for uddannelse, forskning og behandling af diabetes spiller eksteriør, interiør og natur sammen for at øge trivslen hos personer med diabetes.
Steno Diabetes Center Copenhagen er ikke et traditionelt sundhedscenter. Her integreres omgivelser med indretning i et holistisk behandlingskoncept. Hospitalet som er tegnet af Vilhelm Lauritzsen Arkitekter A/S og Mikkelsen Arkitekter samt indrettet af indretningsarkitekt Anna Hallgren, er organiseret omkring fire gårdhaver – den aktive, legende, spiselige og stille have.
– Det er et levende center med mange forskellige afdelinger og behandlingsformer. For eksempel kan patienter få inspiration til sund kost ved at plukke æbler, pærer og krydderurter i den spiselige have, som ligger i forbindelse med caféen og afdelingen for kostrådgivning, fortæller ansvarlig indretningsarkitekt Anna Hallgren.
For at åbne rummene og skabe transparens mellem ude og inde har man benyttet store, gennemgående glaspartier. Samtidig har indretningen fået en nøglerolle mht. at binde husets forskellige dele sammen.
– Æbletræerne er kun adskilt fra siddepladserne i cafeteriet med en glasvæg, og for at skabe den bedst mulige sammenhæng har vi valgt at bruge olivengrønne stole, som er placeret langs glasvæggen. Vi har arbejdet med et koncept, hvor bygningens enheder arbejder sammen om at skabe hyggelige miljøer for borgerne og de bedste forudsætninger for behandling og forskning, fortsætter Anna Hallgren.
Farver som orientering
For at gøre det lettere at orientere sig mellem de forskellige afdelinger, har indretningsarkitekt Anna Hallgren sammen med projektchef Anette Madsen og Input interior arbejdet med de fire verdenshjørner i valget af farver.
– I de nordlige dele af huset er der mørke og rolige farver. Mod øst er møblerne orange og sandfarvede som en solopgang, og mod syd er der orange og gule toner. I de vestlige afdelinger er solnedgangens farver de fremtrædende med røde og rosa tekstiler. Når man adskiller indretningen på den måde, bliver det nemmere at orientere sig mellem forskellige dele af huset, forklarer Anna Hallgren.
Hospitalet samler både forskere, læger og personer med diabetes og deres familier, og fordi der er mennesker i mange forskellige aldre, er der skabt variation i miljøerne.
– Der har hele tiden været fokus på at skabe en hyggelig og afslappet atmosfære for alle, hvor indretningen er tilpasset til de forskellige aktiviteter. For eksempel er farverne på møblerne stærkere i børne- og ungdomsafdelingen end i de mere centrale dele, hvor dæmpede nuancer spiller en større rolle, fortæller Anders Scharling, projektleder hos Input interior, som har leveret indretningen til centeret.
Møbler som indgyder tryghed
Steno Diabetes Center Copenhagen har kapacitet til at modtage 11.000 personer med diabetes om året, og for at lokalerne kan bidrage til behandlingen, er der afholdt workshops med forskellige forskere, læger og mennesker med diabetes.
– Med erfaring og viden fra medarbejdere og patienter kan vi omsætte virkelige behov til funktionelle løsninger. For os, som har medvirket til udformningen af huset, har det været centralt at skabe trygge miljøer, hvor alle kan føle sig hjemme, forklarer Anna Hallgren.
Ved at levere kvalitetsmøbler med høje krav til funktion og kvalitet har Input interior medvirket til at give medarbejderne bedre muligheder for at forebygge, behandle og forske i diabetes.
– Vi har leveret møbler til 400 arbejdspladser, behandlingsrum, offentlige områder, mødelokaler, reception og caféen. Fællesnævneren i projektet er, at hvert rum og indretningsdetalje understøtter behandling og forskning. Det er et innovativt center for diabetes, hvor indretningen spiller sammen med resten af interiøret og den omgivende natur, slutter Anders Scharling.