Centiro
I Viared, lige uden for Borås, ligger hovedkontoret for den globale IT-virksomhed Centiro. Med gedigne træarbejder og et skandinavisk formsprog har virksomheden skabt en arbejdsplads, der føles lige som derhjemme.
Centiro er et af de største navne inden for cloud-baserede services til e-handel og logistik. De seneste års hurtige vækst har resulteret i en udbygning, som har mere end fordoblet kontorets areal. Med lyse fremtidsudsigter er der skabt plads til 300 medarbejdere, også selvom virksomheden i dag har 180 ansatte. Såvel det eksisterende som det nybyggede hus er signerede af Gert Wingårdh, som har udformet kontoret i tæt samarbejde med Centiro.
– Nøgleordene var ungt, urbant og skandinavisk. Vi valgte at arbejde med masser af træ for at knytte os til egetræerne og skoven udenfor, samtidig med at vi også bryder dette med mere rå materialer, såsom beton. Interiøret er også et herligt miks af klassisk design og yngre designere, fortæller Madeleine Müller, indretningsarkitekt hos Wingårdhs.
Det urbane interiør afspejler også en virksomhed som, trods internationale kontorer rundt omkring i verden, stadig har dybe rødder i Borås.
– Det er sjovt at Centiro går op i sin forankring i Borås og har valgt produkter fra lokale leverandører, blandt andet arbejdsborde fra Horreds og gulvtæpper fra Kasthall, siger Pernilla Sackemark, sælger og projektleder hos Input interior, som har ledet projektet og leveret al indretning til det nye kontor.
Et levende centrum
For at skabe et dynamisk hus lagde Gert Wingårdh stor vægt på at udforme en indre kerne, som knytter de to bygninger sammen. Resultatet blev en atriumgård som afspejler Centiros essens og bliver husets nye hjerte på en helt naturlig måde. Den iøjnefaldende trappeopgang i atriumgården giver en skandinavisk fornemmelse med træarbejdet i fyrretræ og douglasgran, som er bejdset i forskellige nuancer der skaber farvestærke indtryk.
– Det er muligt at vi har valgt sværere materialer som kræver meget kærlighed, men resultatet blev jo fantastisk, siger Lisbeth Hedin, facility manager hos Centiro. Vi har satset meget på disse lokaler; her er ladesteder hvor man kan tage noget frugt og møde kolleger. Også på trappen findes der ladezoner med dejlige lænestole. Det er i disse lokaler at udvekslingen sker; både gode ideer og grin.
Monolog og dialog
Den oprindelige bygning bød på arbejdspladser i et åbent kontorlandskab, et koncept som også blev indført i den tilbyggede del. Alle ansatte har faste pladser og hver sektor har også adgang til mindre rum i landskabet.
– I et åbent landskab er det vigtigt at tilbyde lokaler til separat arbejde og private samtaler. Derfor findes der monologrum, små hytter som er tiltænkt telefonsamtaler. Det lidt større dialogrum har plads til to personer, siger Madeleine Müller.
Et nyt skud på stammen er grublezonerne, som ligger i tilslutning til arbejdspladserne, hvor op til ti personer kan mødes for at gruble over genistreger sammen.
– Det er et miljø med blødere siddepladser, med sofaer og puffer, hvor det er tilladt at være kreativ. Tanken er at lade ideerne flyde, siger Lisbeth Hedin.
Noget for alle sanser
Centiros virksomhed omfatter også en frokostrestaurant i grundplanet med plads til 200 gæster, som desuden er åben for offentligheden.
– Restauranten tilfører både energi og puls og bliver et naturligt sted at nyde en frokost sammen med kolleger eller kunder, der er på besøg. Eftersom restauranten ikke skal opleves som alt for støjende eller højlydt, har vi indrettet med polstrede sofaer og vægpaneler, der skaber en behagelig akustik, siger Madeleine Müller.
Den dynamiske restaurant står i kontrast til uderummet Vinterträdgården med glasvægge, et mødested med terrakottafarvede puffer og sædehynder. En gang om ugen stilles møblerne væk for morgenyoga med de ansatte.
– Vi har miljøer, der berører alle vores sanser, hele kroppen skal have noget ud af det, når man befinder sig i huset. Du skal mærke at du gerne vil være her, fortæller Lisbeth Hedin.
Centiros virksomhed har flere gange fået topplaceringer på listen over Great Places to Work – en kvittering for at medarbejderne trives og trives og føler sig godt tilpas på deres arbejdsplads.
– Det bedste ved det nye kontor er fornemmelsen i huset. Mange siger at det ikke føles som om de går på arbejde, men bare hen til et sted, der føles mere lige som derhjemme, afslutter Lisbeth Hedin.