Carpe Diem

For beboerne er elementer af møbler og detaljer fra deres hjemmemiljø, en genkendelsesfaktor, som skaber tryghed.
Selv pårørende og gæster kan også bruge cafeén og butikkerne i Carpe Diem, hvilket yderligere styrker følelsen af et normalt samfund for beboerne.

Da Bærum kommune søgte nye måder at drive demensomsorg på, faldt valget på et ukonventionelt og spændende koncept fra Holland.

Da kommunalpolitikerne ville undersøge, om det var muligt at bedrive demensomsorg på en anden måde end i dag, besluttede de sig for konceptet baseret på den grundlæggende idé, at beboerne skal kunne fortsætte deres liv så normalt som muligt i et sikkert og trygt miljø opbygget som et separat, lille samfund.

Faciliteter som frisør, café, pub og fødevarebutik skal give beboerne en følelse af selvstændighed ved at udføre dagligdags opgaver på egen hånd, og ambitionen er at skabe indbydende hjem og et godt sted at være for både beboere, personale og besøgende.

I 2020 blev Carpe Diem udnævnt til årets sundhedsbyggeri i Norge, en pris som skal medvirke til at fremhæve og hædre gode byggeprojekter inden for sundheds- og omsorgsområdet. Bebyggelsen er på i alt 18.000 m2 og består af 158 lejligheder fordelt på 17 forskellige boligområder.

Individuel indretning

Ud fra en kortlægning, som kommunen har udarbejdet over befolkningens præferencer – hvordan de har levet, hvad de kan lide, osv. – har man skabt boligområder, som er indrettet specifikt til forskellige typer af mennesker og interesser. Nogle områder er for eksempel tilpasset til personer, som er glade for friluftsliv, mens andre er skabt til storbymennesker. Der er i alt 17 boligområder med forskellige præferencer.

Indretningskonceptet er udviklet af Cadi indretningsarkitekter i tæt samarbejde med kommunen, og Input interior har rådgivet om produktvalg.

– Der er lagt stor vægt på bæredygtighed, kvalitet og æstetik. Miljømærkninger har været vigtige, og kvaliteten er generelt høj og tilpasset denne type miljø, forklarer, Ann-Kristin Kristiansen, ansvarlig projektleder hos Input interior i Oslo.

Den gennemgående stil er hyggelig med indslag af møbler, som beboerne er vant til fra deres hjem. Køkkenerne er ens indrettet i alle boligområderne men i forskellige farver og med forskellige greb og kakler, som passer til det pågældende områdes præferencer.

Den røde tråd er farvevalget, hvor farvekonceptet forstærker oplevelsen af rummet, men også gør det muligt for beboerne at orientere sig ved hjælp af farver. Demente er usikre – de skal nemt kunne orientere sig og vide, hvor de er.

Lad os kontakte dig

Giv os dine oplysninger, så vender vi tilbage

Tak for din henvendelse

Vi vender tilbage til dig så hurtigt som muligt.

Til formularen
Ups

Der opstod en fejl, prøv igen.

Til formularen