Telia satser på 80 procent genanvendt indretning
Når omkring 700 medarbejdere flytter ind i Telias nye lokaler i Luleå, er det genbrug og bæredygtighed, der står i centrum. Her består ca. 80 procent af indretning af genbrugte møbler. – Vi følte et stærkt behov for at håndtere og tage vare på brugte møbler på en bæredygtig måde, siger Tommy Nordström, fra Group Real Estate hos Telia Company.
I løbet af ugen flytter Telias medarbejdere ind i deres nye lokaler i Luleå. Arbejdet med at fylde de 7.200 kvadratmeter store kontorlokaler med møbler og indretning har stået på i flere uger. Ud af indretningen, som nu er på plads i Luleå, består omkring 80 procent af genbrugt indretning.
– Da vi flyttede virksomheden i Stockholm fra Farsta til Solna blev der mange møbler til overs. Vi følte et stærkt behov for at håndtere dem på en bæredygtig måde, og det var her at ideen om genbrug voksede frem. Projektet har kørt godt, og vi har haft en stor støtte og et stort engagement blandt vores medarbejdere allerede fra starten, hvilket føles rart, siger Tommy Nordström.
Møbler med nye funktioner
Møblerne, der er genanvendt i projektet, er af en bæredygtig og høj kvalitet, hvilket sikrer at genopfriskningen og renoveringen, de har gennemgået, forlænger levetiden og holder til nye behov. En del møbler er kun lige gjort pænere med ny beklædning eller overflade. Andre har gennemgået en total makeover og er bygget helt og holdent om, har fået nye funktioner og en chance til.
Øget interesse for genbrug
Genbrugsprojektet i Luleå er med sin størrelse helt unikt i Sverige. Og interessen for at tage vare på møbler og indretning i stedet for at kassere og købe nyt, er steget. Det mener Mille Milehem, COO hos Input interior, som har håndteret og projektledet genanvendelsen og leveret den ombyggede indretning til Telias kontorer.
– Vi ser at interessen for denne type genbrug af møbler vokser. Det handler til dels om en øget bevidsthed blandt medarbejdere og i offentligheden. Vi forventer at virksomheder tænker på deres omgivelser og miljøet. Udnyttelsen af jordens begrænsede ressourcer skal være en del af et cirkulært kredsløb – ikke en billet til lossepladsen, siger Mille Milehem, og fortsætter:
– Når det handler om så store mængder indretning, så gør det faktisk en forskel. Hvis vi bare ser på de omkring 700 skriveborde og 550 kontorstole, som har fået en chance til i projektet, så indeholder de 30 tons metal, 16 tons træ og tre tons plast. Og så er det bare en lille del af alle møblerne i projektet, afslutter Mille Milehem.